Så gjør vi så når vi vasker vårt tøy

Klesvasken er de mange som har god kontroll på, mens andre ikke er like heldige. Faktisk er det studier som viser, at nesten halvparten av alle studenter ikke har styr på klesvasken.

Det er heller ikke så merkelig, fordi alle plagg er utstyrt med en vaskelapp, for hvordan du skal vaske tøy for å bevare kvaliteten best mulig, og her kan det være store variasjoner. Men læringskurven kan også være bratt. Første gang du får en full maskin med rosa tøy, så er det mest sannsynlig også siste gang – får vi håpe.

I denne artikkelen skal i gi deg noen gode råd, til hvordan du vasker tøyet ditt best mulig. Et godt råd, er å gå til anskaffelse av plakater vaskerom, som lar deg ha instruksjonene tilgjengelig til enhver tid. Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror.

Vaske ull

Her må du skille mellom ubehandlet og behandlet ull. Førstnevnte tåler som regel ikke maskinvask og kan krympe, om du gir den en omgang på 40 grader. Noen produkter kan tåle å vaskes på aller laveste temperatur (kald skylling), men det er heller anbefalt å vaske for hånd. Behandlet ull vil i de fleste tilfeller tåle 30-40 grader. Les vaskelappen nøye ellers går det hurtig galt.

Skulle ull krymper i vask, er det viktig du strekker genseren (eller hva det skal være) mens den enda er våt. På den måten kan du få tilbake original tilstand, men dette trikset fungerer ikke alltid.

Vaske farget tøy

Når du skal vaske farget tøy er det lurt å benytte vaskemiddel beregnet til dette. Det er for å bevare fargen så godt som mulig. Nytt farget tøy kan inneholde fargestoffer som smitter av, så vask denne separat og i hvert fall ikke sammen med hvitt tøy. Når du vasker med vaskemiddel beregnet til dette formålet, vil du unngå at tøyet blir grått eller misfarget, i hvert fall i lengre tid.

Unngå slitasje

Et godt tips, er å vaske tøy på 30 grader konsekvent . spesielt om det ikke er særlig skittent. på denne måten kan du bevare fargen og unngå slitasje. Bare disse 10 gradene har mye å si, og ikke minst vil du spare klær og strømregningen om du holder deg på 30 grader til vanlig.

Er klærne synlig skitne, er det nok lurere å øke antall grader i disse situasjonene for å være sikker på at klærne blir rene.

Skån miljøet

Du kan skåne miljøet ved å vaske smart. Det er utrolig lite som skal til, for å ha en stor innvirkning individuelt. Vask alltid med full maskin og lavest mulig grader, så vil du gjøre en enorm innsats for miljøet.

Vi skal ikke gå i dybden å dette, men gode vaskeråd kan du finne mange steder på nett, som eksempelvis Framtiden i Våre Hender hvor du kan få gode råd, om du vil gjøre en miljøinnsats i hverdagen.