Hvordan velge riktig vinglass

Et godt vinglass skal hjelpe deg å utnytte vinens smak og lukt til sitt fulle. I tillegg kommer det rent estetiske, og et godt vinglass skal fremheve vinens farger, samt hjelpe deg å se om vinen er klar og ren. Det finnes mange vinglass på markedet som oppfyller disse kriteriene, men etter hvert som kunnskapene om vin øker, ønsker man kanskje å ta det hele noen steg lengre med spesialiserte glass.

Selv om spesialglassene er designet ut i fra vintype, bør alle vinglass møte de følgende kriteriene:

  • Vinglasset bør ha nok stett til at du ikke trenger berøre klokken når du løfter glasset.
  • Selve glasset skal være ufarget og klart, slik at det ikke forstyrrer synssansen.
  • Klokken på vinglasset bør være romslig nok til at du ikke trenger å fylle det mer enn halvfullt.
  • Klokken skal være tulipanformet og smalne mot toppen, slik at vinens aroma fanges opp.
  • Drikkekanten på vinglasset bør være jevn og slett.

Vinglass i rett størrelse og form

En god sommelier vet at rødvinsglassene skal være størst, og bør romme 30 – 70 cl vin. De mest entusiastiske har flere størrelser, der glassene i det øverste sjiktet i størrelse, brukes til de kraftigste vinene. Noen vil også foretrekke bredere form på klokken til enkelte typer vin, for å få frem mer av vinens aroma.

Hvitvinsglassene skal være noe mindre enn rødvinsglassene, og bør romme 30 – 50 cl. Dette fordi hvitvin serveres gjennomgående kjøligere enn rødvin. Har du for mye i glasset, vil vinen kanskje rekke å varmes opp, og dermed miste noe av sine smaksegenskaper.

Vinglass til musserende viner bør være enda mindre, med rom til rundt 25 – 35 cl vin. De bør også være slankere en hvitvinsglass, for å holde bedre på boblene fra vinen.

Glass til sterkvin som Portvin, Sherry og Madeira skal være enda mindre, med rom til rundt 20-30 cl vin.

Glass til brennevin av edel sort, bør også være tulipanformet på samme vis som vanlige vinglass. Størrelsen skal være betydelig mindre, og ligge på rundt 15 – 25 cl. Helst bør glassene være mye smalere enn det man ser i mange restauranter og hjem, der en bred klokke gjør at alkoholen fordamper raskt. Dette igjen gjør at du kjenner alt for mye spritlukt når du setter nesa til glasset, og mister dermed mye av aromaen fra brennevinet.

Rene vinglass

Vinglass kan godt vaskes i oppvaskmaskinen, noe som faktisk anbefales av flere produsenter. Oppvaskmaskinen bør være så ren som mulig, og det lønner seg å rense den med rensemiddel regelmessig. Vask også vinglassene separat, og unngå spesielt skitne og fettete tallerkener og kokekar. Tørk glassene med et rent håndkle etter at de er ferdigvaskede.

Alt ettersom hvor du oppbevarer vinglassene, kan de ta til seg lukt fra omgivelsene. Derfor bør du skylde glassene i rent vann før du bruker de.