Det kan være relativt utfordrende å handle tur- og sportsutstyr på nett, særlig når noen enkle søk fører til en uendelig mengde mer eller mindre troverdige tilbud og nettbutikker. Nordmenn har som regel relativt god «digital kompetanse», men det er likevel fort gjort å gjøre noen skikkelige bomkjøp. En hovedregel er å prøve å holde seg til leverandører og forhandlere som tilbyr stabil kvalitet sett over tid.
Merkevarer og kjente forhandlere
Det kan selvfølgelig oppleves som litt trist å måtte velge kjente merkevarer for å unngå laber kvalitet eller direkte svindel, men i noen tilfeller kan det faktisk være nødvendig. Det finnes to tilnærminger til dette.
- Produkter fra ledende merkevarer, som for eksempel Haglöfs bukser, vil være relativt godt beskyttet mot kopiering og annen svindel. Du vil selvfølgelig finne utallige dårlige kopier på nett, men så lenge som du holder deg til seriøse forhandlere kan du regne med å være trygg. I dette eksempelet er det selve merkevaren som er garantisten.
- Det er også mulig å heller gjøre en nøye vurdering av selve forhandleren, som kan gå god for alle produkter i sortimentet. De store butikkene som selger tur- og sportsutstyr på det norske markedet har mye å tape sammenlignet med en ukjent «drop shipper» med levering direkte fra Kina.
Bærekraft og økonomi i forhold til kvalitet
I en tid med stigende priser og høye renter kan det være fristende å gå for lavprisalternativer, men da er det viktig å vurdere produktets totalkostnad over hele levetiden. Det gjelder også sports- og turutstyr, som i mange tilfeller kan ha lang brukstid.
Se gjerne på egenskaper som reparasjon og reservedeler allerede når du går til innkjøp av kostbart turutstyr som telt eller fjellsko av høy kvalitet. Gjenbruk, vedlikehold og reparasjon er noe av det aller beste du kan gjøre for kloden, samtidig som det også vil gi deg en svært god følelse i lommeboka.